Blog
04. 08. 2014

5 NEJ TIPŮ PRO DOVOLENOU U SLOVINSKÉHO BLEDU

Spousta lidí vám odpřísahne, že Bled je jedním z nejkrásnějších míst na světě. Abyste mohli jeho krásu náležitě vychutnat, připravil jsem pro vás 5 užitečných a aktuálních tipů.

STRUČNÉ INFO

Jezero Bled se stejnojmenným městečkem na břehu je jedním z nejpopulárnějších turistických cílů ve Slovinsku. Vyhlášené je díky lázeňství, příjemnému mikroklimatu i neobyčejné fotogeničnosti. Díky termálním pramenům patří mezi nejteplejší alpská jezera a je proto velmi vhodné pro koupání. Nedaleko vystupují první vrcholy Julských Alp, z druhé strany rámují pohledy hraniční Karavanky. Z Prahy je vzdálené přibližně 600km, z Brna se připravte na cestu přes 500km. Pro ubytování můžete využít bohaté nabídky hotelů nebo výborně hodnocený kemp přímo u jezera. Případně pomůže oficální web lokality.

 

1. NEJ VÝHLEDY

Jezero Bled je jednoznačně synonymem pro luxusní výhledy. Ne nadarmo patří mezi jedny z nejfrekventovanějších fotografických spotů. Pokud ale chcete ulovit nej záběr, musíte si trochu máknout (a taky přivstat). Až z výšky okolních kopců totiž oceníte fotogeničnost Bledu - precizní zasazení mezi výrazné kopce a hlavně ikonický ostrůvek Blejski otok s poutním kostelem Panny Marie. Ale kam vyrazit? V průvodcích je často označována jako nejlepší vyhlídka na Male Osojnici (685 m.n.m.), ale osobně mám radši pohled z Ojstrice (611 m.n.m.). K oběma kopcům vedou dobře značené turistické chodníky vycházející z jihozápadního břehu jezera. Výborný pohled čeká také přímo na okružní stezce na jižním břehu jezera, kdy se za sebe efektně řadí ostrovní kostel, hrad na skalním ostrohu a hřbet Karavanek.

 

 2. JE TO PRO VÁS TO PRAVÉ?

Počítejte s tím, že Bled a jeho okolí jsou turistickým centrem se vším všudy - to znamená hodně zastavěné a "civilizované". Pokud preferujete klidnou dovolenou, relax, koupání, kavárničky a dobré zázemí, Bled je pro vás ideální místo. Pokud se ale chcete vyřádit v horách, hoblovat pořádné traily nebo si odpočinout od lidí, v Bledu se zastavte jen na skok a po okouknutí pokračujte třeba k nedalekému Bohinjskému jezeru.

 

 3. MOŽNOSTI PRO BIKOVÁNÍ

Bez dlouhých keců. Nic-moc. Pár krátkých trailových úseků najdete přímo nad jezerem (např. kopec Straža), ale jinak si v přímém okolí jezera s bikem moc neužijete. Jeden z mála opravdu pěkných kousků je výhlídkový trail zařezaný v jižní vrstevnici kopce Hom, severně od Bledu. Začíná ve vesničce Vršce, odkud pokračuje zhruba tříkilometrovou parádou ke kapli Sv. Katariny, odtud se dá pěkně promotat ke konci soutěsky Vintgar. Spíš ale počítejte s lokalitou vhodnou pro klidné toulání se pěknou krajinou po malých asfaltkách a lesních šotolinách.

 

4. DEJTE POZOR

V nedávné době se nad Bledem přehnala vichřice, která má na svědomí řadu polomů. Lesní stezky jsou proto na mnoha místech v celkem bídném stavu. Nejhorší peklo je na stezce na Malou Osojnicu, kde vývraty nejen přehradily, ale také výrazně poškodily samotnou stezku zasazenou v prudkém svahu. (konec července 2014).

 

 5. KAM VYRAZIT

Povinností je vycházka/vyjížďka kolem jezera, která vede střídavě po asfaltové a šotolinové stezce. Nejlepší koupání najdete v západním cípu jezera - buď na veřejném koupališti nebo areálu veslařského klubu. Oblíbenou atrakcí je hrad dominující širokému okolí ze skalního ostrohu - vedle klasické prohlídky (vstupné 9E) a skvělého výhledu na široké okolí i Triglav zde najdete také luxusní restauraci. A třetí dobrý tip - soutěska Vintgar, kterou se dramaticky probíjí řeka Radovna. Projít se dá po dřevěných chodníčcích v délce cca 1600 metrů (vstupné 4E).

 

 

 

 

 

 

cookie

Používáme cookies

Abychom vám usnadnili procházení stránek, nabídli přizpůsobený obsah nebo reklamu a mohli anonymně analyzovat návštěvnost, využíváme soubory cookies, které sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzu. Jejich nastavení upravíte odkazem "Nastavení cookies" a kdykoliv jej můžete změnit v patičce webu. Podrobnější informace najdete v našich Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies.

Souhlasíte s používáním cookies?

Ano, souhlasím Nesouhlasím Nastavení
close

Používáme cookies

Abychom vám usnadnili procházení stránek, nabídli přizpůsobený obsah nebo reklamu a mohli anonymně analyzovat návštěvnost, využíváme soubory cookies, které sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzu. Jejich nastavení upravíte odkazem "Nastavení cookies" a kdykoliv jej můžete změnit v patičce webu. Podrobnější informace najdete v našich Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies. Souhlasíte s používáním cookies?

Nezbytné (technické)

Tyto cookies pomáhají s tím, aby byly webové stránky použitelné. Poskytují základní funkce jako je navigace na stránce nebo změna rozlišení prohlížeče dle velikosti vašeho zařízení. Bez těchto souborů nemůže web správně fungovat. Používáme krátkodobé (session cookie) – vymažou se z vašeho počítače po zavření prohlížeče.

Preferenční (funkcionální)

Preferenční soubory cookie umožňují webové stránce zapamatovat si informace, které mění způsob, jakým se webová stránka chová nebo vypadá jako je váš preferovaný jazyk nebo region, ve kterém se nacházíte.

Statistické (výkonnostní)

Tyto soubory cookie pomáhají vlastníkům webových stránek porozumět tomu, jak návštěvníci interagují s webovými stránkami tím, že shromažďují a hlásí informace, často anonymně.

Reklamní

Reklamní soubory cookie se používají ke sledování návštěvníků a jejich chování. Záměrem je zobrazovat reklamy, které jsou relevantní a poutavé pro jednotlivé uživatele, a proto jsou hodnotnější pro vydavatele a inzerenty třetích stran.

close

Cookies

Tento web používá soubory cookie a z hlediska zákona se jedná o osobní údaje. Správcem těchto osobních údajů je Petr Slavík, Klicperova 1910, 68601 Staré Město, IČ: 87296080.

Další detailní informace o tom, jak nás můžete kontaktovat a jak zpracováváme osobní údaje (včetně cookies), se dozvíte v dokumentu Zásady ochrany osobních údajů, který najdete na našem webu.

Obecně o cookies

Cookies jsou malé textové soubory, které mohou používat webové stránky k mnoha účelům, např. k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií nebo analýze návštěvnosti, některé slouží k tomu, aby si webová stránka pamatovala vaše preference. Tyto soubory se ukládají do vašeho zařízení (např. do počítače, tabletu nebo mobilního telefonu). Každá webová stránka může do vašeho prohlížeče odesílat své vlastní soubory cookies pouze v případě, pokud to umožňuje nastavení vašeho prohlížeče.

Zákon stanoví, že můžeme na vašem zařízení ukládat soubory cookie, pokud jsou nezbytně nutné pro provoz těchto stránek (viz sekce Nezbytné cookies), a to bez vašeho souhlasu, na základě tzv. oprávněného zájmu. Pro všechny ostatní typy souborů cookie potřebujeme váš souhlas, jehož plný text najdete zde, a který můžete kdykoliv odvolat pomocí tohoto formuláře.

Druhy cookies

Cookies se dělí podle účelu, k jakému jsou využívány a ta takto:

Nezbytné (technické)

Tyto cookies pomáhají s tím, aby byly webové stránky použitelné. Poskytují základní funkce jako je navigace na stránce nebo změna rozlišení prohlížeče dle velikosti vašeho zařízení. Bez těchto souborů nemůže web správně fungovat.

Tyto cookies lze blokovat (zakázat), ale část stránek se vám nemusí zobrazovat správně, některé části dokonce nemusí fungovat. Návody pro nejčastěji používané prohlížeče najdete zde:

Preferenční (funkcionální)

Preferenční soubory cookie umožňují webové stránce zapamatovat si informace, které mění způsob, jakým se webová stránka chová nebo vypadá jako je váš preferovaný jazyk nebo region, ve kterém se nacházíte.

Statistické (výkonnostní)

Tyto soubory cookie pomáhají vlastníkům webových stránek porozumět tomu, jak návštěvníci interagují s webovými stránkami tím, že shromažďují a hlásí informace, často anonymně.

Reklamní

Reklamní soubory cookie se používají ke sledování návštěvníků a jejich chování. Záměrem je zobrazovat reklamy, které jsou relevantní a poutavé pro jednotlivé uživatele, a proto jsou hodnotnější pro vydavatele a inzerenty třetích stran.

Seznam cookies

Na našem webu využíváme jak naše vlastní cookies, tak cookies třetích stran, jejichž vlastní zásady zpracování uvádíme zde:

Vypracovala advokátní kancelář Petráš Rezek

close

SOUHLAS SE ZPRACOVÁNÍM OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Identifikace správce: Petr Slavík, Klicperova 1910, 68601 Staré Město, IČ: 87296080.

V souladu s ustanoveními Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 2016/679 o ochraně fyzických osob, v souvislosti se zpracováním osobních údajů (dále jen „Nařízení“) souhlasím tímto s tím, aby výše uvedená společnost (dále jen „správce“) zpracovávala mnou poskytnuté osobní údaje (dále jen osobní údaje), a to:

  • cookies

pro účely:

  • statistické(1) (např. doba vaší návštěvy našich stránek, nejčastěji používaná část webu apod.)
  • preferenční (např. identifikace prohlížeče, jazykové nastavení apod.)
  • marketingové a reklamní (např. personalizace reklamy, statistika vyhledávání apod.)
  • ostatní (jiné nezařazené technické účely)

Souhlas je možno nastavit pro všechny (tlačítko Ano, souhlasím) nebo pouze pro některé účely (zaškrtnutím příslušné části), případně je možné zamítnout vše (tlačítko Nesouhlasím).

Při udělení souhlasu smarketingovými a preferenčními cookies může docházet k profilování.

Poskytnutí údajů k účelům zpracování dle tohoto souhlasu je dobrovolné.

Beru na vědomí, že mám právo:

  • požadovat přístup k mým osobním údajům,
  • požadovat opravu či výmaz mých osobních údajů,
  • požadovat omezení zpracování,
  • vznést námitku proti zpracování,
  • na přenositelnost osobních údajů,
  • podat stížnost proti zpracování osobních údajů u Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Byl/a jsem poučen/a, že mám v souladu s Nařízením právo kdykoliv odvolat svůj souhlas odvolat pomocí tohoto odkazu.

Veškeré informace včetně možnosti výkonu svých práv, způsobu odvolání souhlasu a doby uložení jednotlivých cookies najdete v dokumentech Cookies a Zásady ochrany osobních údajů, které najdete na našem webu.

(1) Zpracování statistických cookies je naším oprávněným zájmem. Zaškrtnutím příslušné části zde můžete uplatnit námitku proti tomuto zpracování a zastavit jejich zpracování.